Zaterdag 14 mei a.s. vindt in ons land de Nationale Molendag plaats. De Nederlandse molenaars zullen die dag hun molens in bedrijf zetten. Hoewel tegenwoordig nog nauwelijks molenaars “van de wind” kunnen leven omdat de molens hun economische functie hebben verloren, zijn zij nog steeds beoefenaars van een opvallend ambacht. Zo bijzonder zelfs dat hun ambacht formeel als internationaal cultureel erfgoed is erkend.

De Nationale Molendag is bij uitstek de gelegenheid om deze monumenten te bezoeken. De molenaars zullen belangstellenden met plezier rondleiden en uitleg geven over het functie en de historie van hun molen.

Op zaterdag 14 mei zal de Piepermolen (bij voldoende wind) van 10.00 tot 16.30 uur draaien. Aan de voet van de molen zal weer een uitgebreide variëteit van bloemen en planten te koop worden aangeboden. Dat was de afgelopen twee jaren niet meer mogelijk, maar de Stichting Vrienden van de Piepermolen heeft nu die jarenlange traditie weer opgepakt. De wildbeheerseenheid uit Rekken is als gebruikelijk weer van de partij met voorlichtingsmateriaal over het wildbeheer in onze omgeving.
De Rekkense zendamateurs zullen een molendaguitzending verzorgen waarvan de belangstellenden getuige kunnen zijn.
De geur van versgebakken (spek-)pannenkoeken zal menigeen ongetwijfeld verleiden om iets daarvan te proeven. De prijs hoeft geen bezwaar te zijn want het proeven is gratis.
En in de naast de molen staande buitenoven zal de bakker de bekende en fel begeerde bruine bollen bakken. Liefhebbers daarvan moeten er snel bij zijn want ze vliegen als warme broodjes over de toonbank.

De Rekkense muziekvereniging “Crescendo” speelt vanaf ongeveer 12 uur van onder een grote parachute verschillende muziekstukken. Fijn om onder het genot van een kopje koffie rustig van te genieten met de draaiende wieken van de molen op de achtergrond.

Ook op zondag wordt in Rekken nog, zij het op bescheiden wijze, molendag gevierd. Dat wil zeggen dat ook dan de draaiende molen vrij bezocht kan worden.

De Mallumse watermolen zal alleen op zaterdag 14 mei in bedrijf te bezichtigen zijn. Van andere activiteiten zal hier geen sprake zijn, noch van openstelling van de molen op zondag 15 mei. Maar een bezoek aan de watermolen in Mallem kan natuurlijk ook goed gecombineerd worden met een bezoek aan het daarbij gelegen horecabedrijf “het Muldershuis” en/of aan de vernieuwde “Kruidenhof te Mallem”.

Nationale Molendag 2022